Irodion logo

Waar komt de naam Irodion vandaan?

 

irodion_athensIrodion (of Odeon van Herodes Atticus) is de naam van een theatergebouw gelegen aan de voet van de Akropolis van Athene.

Dit voor muziekuitvoeringen gebouwde theater werd gebouwd in de tweede eeuw van onze jaartelling in opdracht van Herodes Atticus. Deze antieke multimiljonair was een Grieks-Romeins schrijver en kunstverzamelaar.

Hij een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de zogenaamde tweede sofistiek, maar hij was ook leraar in welsprekendheid te Athene, en later te Rome, waar hij in 143, onder keizer Antoninus Pius het consulaat bekleedde. Hij werd ook ingeschakeld als huisleraar van de toekomstige keizers Marcus Aurelius en Lucius Verus.

Herodes’ privéleven verliep niet helemaal rimpelloos. Verschillende van zijn familieleden en naaste vrienden stierven jong. Toen ook zijn vrouw Regilla in 160 overleed, werd hij ervan beschuldigd haar verwaarloosd te hebben. Als reactie poogde hij haar nagedachtenis te eren met de bouw in het jaar 161 van het Irodion.

Het Irodion werd zo harmonisch tegen de zuidzijde van de Akropolis aangebouwd, dat het nog steeds lijkt alsof beide bouwwerken uit hetzelfde concept zijn ontstaan. De halfcirkelvormige ruimte biedt plaats aan ongeveer vijfduizend personen.

Sinds de tweede helft van de vorige eeuw werd het weer geschikt gemaakt voor gebruik. Inmiddels worden er op zomeravonden regelmatig opera’s en balletvoorstellingen, maar ook concerten en antieke Griekse tragedies door Griekse en internationale gezelschappen uitgevoerd, onder de blote Atheense hemel.

Het muziektheater was oorspronkelijk een overdekt, gesloten gebouw. Door de eeuwen heen zijn echter het cederhouten dak en een deel van de muren verdwenen, evenals de oorspronkelijke marmer- en mozaïekbekleding, waardoor het nu het karakter van een openluchttheater heeft. Zeker een bezoek waard als u in Athene bent.

Zoals gezegd, het was 161 jaar na Christus dat het Irodion in Athene voor het eerst werd bespeeld. Herodes Atticus kon toen niet vermoeden dat vele eeuwen later de naam van zijn theater nog voort zou leven.

Ons sfeervolle Griekse restaurant Irodion is sinds 4 juni 2008 gevestigd in winkelcentrum ‘De Terp’ in Capelle aan den IJssel. Onze kaart bevat tal van hoge kwaliteit gerechten uit verschillende Griekse provincies.

Laat u bij Irodion verleiden tot een culinaire, Griekse belevenis met eeuwenoude recepten en tradities….